fbpx

Bedrijfsbezoek Empatec/Pastiel

Bedrijfsbezoek Empatec/Pastiel

Op 13 september begaven 25 deelnemers van ons netwerk zich naar Sneek voor bezoek aan EMPATEC Pastiel . We werden al om 15.30 uur verwacht om zo nog de werkers aan het werk te kunnen zien. We werden door medewerkers Ria (in rolstoel) en Tsjebbe rondgeleid op de metaal- en op de foodafdeling, dat laatste gekleed in flatteuze jassen en mutsen. De mensen werken daar met zichtbaar plezier.

Terug in de vergaderruimte eerst weer een kennismakingsrondje van de 24 mannen en éen vrouw (later sloot gelukkig nog een vrouw aan). Alwin Toornstra vertelde dat ze zo’n 1200 medewerkers hebben in Franeker, Sneek, Bolsward en Joure, en er, naast wat we gezien hebben, ook nog hout- en groenafdelingen hebben. De jaaromzet bedraagt € 55 miljoen en het ziekteverzuim 8-9 %!

Pastiel is er vanaf 2014, vooral gericht op reïntegratie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Empatec is meer gericht op werkvoorziening voor mensen met enigerlei beperking. De subsidies dalen, maar los daarvan is de missie om het bedrijf in 2019 economisch gezond te krijgen door te werken aan meer productieve uren.

Na Alwin vertelde Hans Buitenhuis – meestal boeiend en soms een beetje te technisch voor leken – over het in 2014 opgerichte TECNED in Balk. Dat bedrijf maakt noodstroomvoorzieningen, gebruik makend van door Empatec aangeleverde onderdelen en werkt ok samen met Pastiel. De energietransitie vraagt veel maatwerk en levert TECNED werk op in Nederland, maar ook over de hele wereld.

 

We werden bij EMPATEC verwend met lekkere hapjes, en vervolgens konden we heerlijk eten bij de chinees.