Minitour door Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân

Op 17 mei 2017 was het vroeger dan gebruikelijk verzamelen voor een bijeenkomst van Ondernemers Netwerk Gaasterland en omgeving. Om 18.00 uur kwam een groep van ongeveer 30 mensen bijeen in het museumgedeelte van Bezoekerscentrum Mar & Klif in Oudemirdum. De deelnemers werden enthousiast ontvangen door Iris Nutma, directeur van Mar & Klif. Onder het genot van een heerlijke sandwich, verzorgd door Matthijs van de Korver van Aligote Catering, zagen ze de film over de geschiedenis van het Gaasterland. Ze kregen daardoor een verklaring voor de grote verschillen in grondsoorten en glooiingen in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan.

Daarna maakte de groep met de bus van ITS een rondje door Gaasterland. Het was voor een aantal mensen – die deze omgeving in wezen goed kennen en er vaak met de auto of fiets doorheen rijden – wel aardig om zo hoog gezeten de omgeving eens anders te bekijken. De informatie vanuit de film en de uitleg van gids Jacob van de Vaart maakten de rit uiterst boeiend en leerzaam.

Deze tour was in wezen een verkorte cursus ‘ambassadeur van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan’, verzorgd door Mar en Klif. Wie echt ambassadeur wil worden steekt er nog wat meer tijd in. En kan er ook ‘grutsk’ over vertellen. In de bus waren al opgeleide ambassadeurs aanwezig die heel enthousiast de gids aanvulden.

Voor de inwendige mens werd ook goed gezorgd. Halverwege de toer stapte de groep in Gaast uit bij ‘Landgoed Koepeltjesplaats’ waar Ilse de Ruijter en Rob van Dijk in de tuin van hun B&B en vakantiehuisjes een hapje en een drankje hadden geregeld. En de rit eindigde bij recreatiecentrum de Hege Gerzen aan het IJsselmeer waar de zoon van Matthijs – Merijn de Korver – vakkundig het vlees en de vis (van Doede Bleeker) op de barbecue gaar stoomde. Onder genot hiervan en van de salades, patatten en drankjes van (Sjerp Jaarsma: Beheerder Hege gerzen) zakte de zon langzaam in de Zuiderzee…eh…het IJsselmeer.