Netwerkavond voor leden VvBL, ONGeo en OVS

Netwerkavond voor leden VvBL, ONGeo en OVS

In een vol Lemmer Beach gaf econoom Mathijs Bouman (bekend van Nieuwsuur) op woensdag 17 oktober zijn visie op de financiële plannen van het kabinet en de economische ontwikkelingen in Nederland in het algemeen. Deze avond was georganiseerd door de ondernemersgroepen VvBL, OVS en Ondernemersnetwerk Gaasterland en omstreken. Bouman sprak net nadat bekend was geworden dat het plan van het kabinet om de dividendbelasting af te schaffen niet door ging. Hij verwachtte dat het geld dan wel naar het bedrijfsleven zou gaan. (Wat later ook zo bleek). Verder begreep hij heel goed dat de verhoging van de BTW van 6% naar 21% voor met name horeca en recreatieondernemers heel vervelend is. Maar liet ook zien dat het voor de burger op zich niet zoveel uit maakte, omdat die aan andere kanten lastenverlichting krijgt. Althans de ‘gemiddelde’ burger, waarvan Bouman al direct toe gaf dat die niet bestaat.

Toegespitst op de economie van het noorden wees Bouman op de sterke groeicijfers in noord-Overijssel. Wat daar precies de oorzaak van was kon hij ook niet aangeven, maar hij suggereerde om zo’n bijeenkomst als deze volgend jaar eens daar te houden en van de ondernemers in dat gebied te horen wat er allemaal gaande is.

Ook gaf hij de suggestie om ons als geheel Fryslan in Den Haag te presenteren als ‘een grote gemeente’. Veel van het geld van de rijksoverheid gaat naar de grote steden Amsterdam, Rotterdam,  Utrecht en Den Haag. Als je Fryslan zou zien als zo’n ‘grote stad’ dan zou de ‘gemeente Friesland’ op de tweede plek van de rangschikking komen.

Na deze vlotte en boeiende presentatie van Mathijs Bouman was er een uitstekend verzorgd buffet. Waarna stand-up comedian Jacob Spoelstra de zaal vermaakte. In Almere wonen blijkt voor deze geboren Fries ook niet altijd een pretje, vertelde hij als ervaringsdeskundige. Zeker niet als je bepaalde straatnamen steeds moet spellen, zoals wanneer je bijvoorbeeld in de Golden Earingstraat woont. Verder is het niet handig om vlak voor Spoelstra te gaan zitten. En zeker niet om op hem te reageren. Tot vermaak van anderen nam hij wat mensen op de hak. En op een grappige manier liet hij zien hoe je aan kinderen economie duidelijk kunt maken.

Dat economie en humor zeker samen konden gaan bewees deze avond. Natuurlijk afgesloten met een netwerkborrel.